Vågar man bleka håret?

Att blondering är skadligt för håret är det nog ytterst få som missat. Ett friskt, glansigt blont hår är enligt många det perfekta håret, men allt hänger på just det där lilla ordet “friskt” – för sönderblekt blont hår är definitivt ingen trevlig syn. Kan man då ha ett friskt, blont hår? Vem kan bleka håret utan att förstöra det? Nedan får du ett par viktiga tips.

Kan blont hår verkligen vara friskt?

Att blondera håret innebär att man med hjälp av blekningen tar bort en stor del av hårets existerande pigment. Det är just frånvaron av pigment som gör håret ljust, och ju mer pigment du tar bort, desto ljusare blir håret. Samtidigt medför processen att håret försvagas rejält, eftersom en stor del av just beståndsdelen som gör håret levande försvinner. Däremot kan du komma undan med i princip noll slitage om du vårdar håret på rätt sätt.

Vem kan blondera håret?

Självklart kan vem som helst välja att bleka håret – det finns ingenting som hindrar dig. Däremot krävs det vissa förutsättningar för att ditt hår ska överleva en blondering och fortfarande ha lika bra kvalitet som innan blekningen. Det viktigaste är att du har en god hårkvalitet, bra hårvårdsrutiner och att din egen hårfärg inte är alltför mörk. Om din naturliga hårfärg är svart eller mörkbrun medför blonderingen givetvis betydligt mer slitage. Då är det skonsammare att välja en lite mörkare blond nyans, så att ditt hår fortfarande kan ha en bra kvalitet.

En process i tre steg

Många tänker att nyckeln till friskt blont hår ligger i efterbehandlingen, och det stämmer till viss del. Om du tar hand om ditt hår ordentligt efter en blekning kan du minimera skadorna på håret och behålla en suverän hårkvalitet. Men tänk på att vad du gör efter själva blonderingen bara är en del av pusslet; för att skydda håret på bästa sätt krävs det också att du förbereder det ordentligt och färgar det på rätt sätt. Om du bleker ett redan blekt hår med en peroxid på 12 % spelar det ingen större roll hur du vårdar det i efterhand – om du väl friterat ditt hår kan inga inpackningar eller oljor i världen återskapa det. Därför bör du se efterbehandlingen som en del av en 3-stegs process, där samtliga steg är lika viktiga för att hålla håret friskt. För ett friskt blond hår bör du därför investera i följande steg:

  • 1. Förberedning.
  • 2. Blondering
  • 3. Efterbahandling

Slutord

Tänk på att alla steg ovan är lika viktiga för att hålla håret friskt. Idag finns det väldigt bra möjligheter att blondera håret utan att slita på det alltför mycket. framförallt om du besöker en salong. Det krävs lång tid att få ett långt, vackert hår, men bara ett enda misstag för att förstöra det. Ta därför inga risker, utan vänd dig till en professionell hårstylist.