Så vårdar du håret efter blekning

När du bestämt dig för att prova på en blekt look ser du säkert fram emot att få samma färg som Daenerys Targaryen eller Gwen Stefani. Det där snygga, släta ljusblonda håret som aldrig tycks bli omodernt är en dröm för många. Men efter själva blekningen inser du snabbt att processen även medfört uttorkning och en del slitage. Hur gör du då för att återuppbygga de svaga slingorna? Vi hjälper dig!

Avstå från att tvätta håret dagligen

Blekt hår är betydligt torrare än ofärgat hår och behöver därför inte tvättas lika ofta. Problemet med att tvätta håret dagligen är att du tar bort hårets naturliga oljor som det redan finns lite av när håret är blekt. Det resulterar i att håret blir väldigt skört och eventuellt frizzigt, d.v.s. det slits ytterligare. Välj istället ett bra torrschampo och spraya på hårrötterna – då vinner du minst en dag!

Använd vårdande inpackningar

Det finns inget bättre tilfälle att använda inpackningar än efter blekning. Så länge du har ljusblont hår vinner du på att använda en inpackning varje gång du tvättar håret. En del balsam är väldigt bra, men få är lika vårdande som inpackningar. Ett blekt hår behöver proteiner och mycket fukt, så låt gärna produkten verka i runt en timme innan den tvättas ut.

Naturliga oljor & hemmakurer

Olivolja, kokosolja, avocado och äppelcidervinäger är exempel på varor som bygger upp eller stärker håret. Att dränka håret i kokosolja eller olivolja och ha det kvar under natten tillför all fukt håret behöver. Dessutom hjälper oljorna till att bygga upp håret och är ofta minst lika bra som professionella salongsinpackningar. Läs gärna om olika hemmakurer online – det finns en mängd spännande alternativ att välja bland!

Föna bara med kall luft

Det bästa vore givetvis att alltid låta håret självtorka, men om du har väldigt tjockt hår eller om du snabbt måste få det torrt rekommenderas endast kall luft. Att använda hårtorkens varmaste alternativ är definitivt ingen bra idé, eftersom värme aldrig är bra för håret. Tänk också på att inte gnugga håret med frottéhanddukar, eftersom även det orsakar slitage. När håret behöver torkas snabbt är det bäst att använda en handduk av mikrofiber eller en gammal t-shirt och sedan föna med kall luft.