Så sliter du omedvetet på ditt färgade hår

Många av oss lägger ner en hel del tid, pengar och energi på att få ett friskt och glänsande hår. Vi köper bra hårvårdsprodukter, besöker frisören några gånger om året och använder alltid balsam eller inpackning efter schamponering. Men många gör även en del misstag som sliter på framförallt färgat hår – utan att ens vara medvetna om det.

Du borstar håret när det är fuktigt

Visst kan man förstå logiken bakom att borsta blött hår: det reds ut och får en snygg form när det torkat. Men håret är betydligt känsligare när det är fuktigt, och knäcks enkelt om det borstas. Vänta därför tills håret är helt (eller nästan) torrt innan du plockar fram borsten. Välj gärna en wetbrush som är extra skonsam, framförallt om håret råkar vara fuktigt.

Du kammar tjockt hår

En kam med täta tänder kan fungera utmärkt för tunnt hår, men tjockare hår kräver oftast en borste. De täta tänderna sliter på håret betydligt mer än vad en borste gör, så välj alltid det senare alternativet. Om du inte vill använda en hårborste bör du istället välja en större kam med mindre täta tänder. Tänk på att färgat eller blonderat hår är väldigt känsligt – ta inga risker!

Du sover med utsläppt hår

Att sova i utsläppt hår medför ofta betydligt mer slitage än när du sätter upp det i en lös knut. Eftersom du vänder och vrider på dig i sömnen är de individuella hårstråna mer utsatta för slitage än när de är skyddade i t.ex. en lös fläta. Dessutom ser håret betydligt bättre ut på morgonen!