Innan du bleker håret

Platina-blont hår á la Marilyn Monroe är det många som drömmer om. Få hårfärger känns lika glamourösa som den nästa vita, blonda nyansen. Men platinablont hår är, precis som långt hår, en investering. Det är enkelt att bleka håret, men om du inte vårdar det ordentligt ser det snart ut som ett skatbo – och det känns verkligen inte särskilt Marilyn Monroe. En ljusblond nyans medför också andra aspekter som kan vara bra att känna till innan du tar steget och faktiskt bokar en tid på salongen.

En dyr affär

Blont hår är en dyr affär – om du vill hålla det friskt, förstås. Eftersom ljust hår förlorat större delen av sina pigment är det väldigt svagt och torrt, vilket innebär att du måste tillföra både fukt och proteiner. Men du kan inte använda vilka produkter som helst – balsamet från Garnier som du hittar på ICA är inte tillräckligt starkt för att släcka det blonda hårets törst. Du behöver investera i salongsprodukter som ofta kostar runt 500 kronor i månaden, beroende på hur långt ditt hår är. Även besöken på salong kostar kring tusenlappen, och räkna med att utväxten behöver retuscheras var tredje eller fjärde vecka.

Ett tidskrävande val

Platina blont hår är också tidskrävande, så räkna med att din nya hårfärg innebär flera förändringar. Utöver den månatliga färgningen av utväxten rekommenderas även inpackningar varje gång du tvättar håret. För att verkligen hålla håret friskt räcker det inte med att bara låta inpackningen verka några minuter i duschen, utan den bör appliceras i handdukstorkat hår och verka i ca en timme. Att göra det varje gång du tvättar håret innebär givetvis lite extra tid.

Color correction


Det engelska uttrycket “color correction” innebär att en hårfärg rättas till. Det kan vara så att du överlag är nöjd med din blonda nyans, men att den är lite för guldig eller orange på sina håll, och då krävs en retuschering. Den typen av intervention kan också krävas om du själv får för dig att bleka håret hemma och inte uppnår det önskade resultatet.

Risker

Även om det är fullt möjligt att bleka håret med minimalt slitage så kräver det ganska breda kunskaper. För det första bör du alltid välja en bra salong och gärna en stylist som har ett öppet Instagram-konto med jobbrelaterade bilder. För det andra måste du själv ha en del kunskaper, eftersom alla frisörer tyvärr inte är så kompetenta som man skulle önska. Det gäller naturligtvis även när du planerar att bleka håret själv, då bristfälliga kunskaper kan resultera i att du förstör ditt hår totalt.